Le Moyne College Library wins Design Award!

MariaHOLT News

Congratulations to HOLT’s latest design award recipient – Le Moyne College’s Noreen Reale Falcone Library!!  HOLT Architects and Le Moyne were presented with a “Citation of Design” award from the CNY AIA Chapter on November 15th at the 2019 Celebration of Architecture event, held in SUNY ESF’s Gateway Center. HOLT Architects’ Nate Brown, Lily Tsay and Armand Damari accepted the award on behalf of the entire design team. Congrats to all — and scroll down for more photos!

A little over a year ago the library finalized its transformation from a poorly lit, quiet and outdated space into a bright and vibrant destination. The magnetic space is full of a variety of flexible seating options, places for impromptu engagement, and areas for individual and group study.

 

A new Circulation Desk and Information Technologies Services area work together with the new furniture, shelving, lights, carpet, finishes, and windows to enhance the energy and vitality within. These programmatic elements were strategically placed to enhance views, sightlines and natural light.

A prominent new “Main Street” thoroughfare, maximizes ease of wayfinding and further emphasizes a feeling of connectivity. Along the Main Street visitors are able to engage with a new welcoming Circulation Desk, the Information Technologies Service Desk, an art gallery, and other programmatic services offered within the Library. A graceful new stairway flows from Main Street to the second floor and unifies the entire building.

Existing floor-to-ceiling stacks shelves were replaced with low-height stacks to increase visibility and enhance the “see and be seen” aspect of the space. New large windows were added to provide views out to the campus quad and highlight views into the library from various points on campus. Enclosed program spaces are located at the back of Commons to enable clear sightlines through the entire space, visually connecting spaces to each other.

New ceilings, lights, carpet, finishes and furniture are found throughout and supporting both quiet spaces for individual study and lively collaborative group work.